Σωστά αποτελέσματα στο Google

Πώς βλέπουμε τα σωστά αποτελέσματα στην αναζήτηση της Google

Google

Πολύ συχνά παρουσιάζεται μία σύγχυση σε ιδιοκτήτες ιστοσελίδων που διενεργούν καμπάνια SEO όταν κάνουν αναζήτηση στο Google και αντιλαμβάνονται πως υπάρχει παραδόξως μία διαφοροποίηση (απόκλιση) των αποτελεσμάτων για την ιστοσελίδα τους.

Συνήθως ιστοσελίδα-ες που έχουμε ήδη επισκεφθεί εμφανίζονται υψηλότερα στα αποτελέσματα της Google όμως δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που επηρεάζει τα "πραγματικά" αποτελέσματα.

Παράγοντες που μπορούν να επηρεάζουν και να διαφοροποιούν τα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης Google από χρήστη σε χρήστη είναι: 1) το ιστορικό χρήστη, 2) οι πρόσφατες αναζητήσεις του χρήστη 3) οι αποθηκευμένες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση τοποθεσιών Web μέσω των Cookies 4) Για αναζητήσεις στο google του εξωτερικού (πχ google.com, google.fr κτλ) μπορεί να επηρεάσει τις εναζητήσεις μας η ανακατεύθυνση κράτους (Country Redirect) που κανει αυτόματα η google 5) το ιστορικό του data center που εξυπηρετεί τον χρήστη, 6) Η ip του υπολογιστή ή του rοοter που δηλώνει την χώρα που βρίσκεται ο χρήστης 7) ο web browser που χρησιμοποιείται (firefox, internet explorer, chrome, opera κλπ).

Γιατί όμως η Google να λαμβάνει υπόψιν τέτοιους παράγοντες για τα αποτελέσματά της; Τα περισσότερα από τα παραπάνω έχουν ως στόχο την εξατομίκευση του χρήστη και η παρουσίαση σε αυτόν όσο το δυνατόν καλύτερα (προσωποποιημένα) αποτελέσματα βάσει των γενικότερων ενδιαφερόντων του (όπως τουλάχιστον τα αντιλαμβάνεται η Google).

Τι μπορούμε να κάνουμε για να βλέπουμε αντικειμενικά αποτελέσματα:

Καλό είναι στις αναζητήσεις μας να χρησιμοποιούμε έναν Browser που δεν τον χρησιμοποιούμε συνήθως (προσωπικά επιλέγω να χρησιμοποιώ τον Opera).

CCleaner

Βήμα 1: Κατεβάζουμε δωρεάν και κάνουμε εγκατάσταση το πρόγραμμα CCleaner που θα μας βοηθήσει να κάνουμε την διαγραφή του "Ιστορικού διαδικτύου" τα "Cookies" κλπ. Προσοχή: να είναι τικαρισμένες οι επιλογές μόνο του Opera (εικ.1).

Βήμα 2: Ανοίγουμε τον browser που έχουμε εκκαθαρίσει και χωρίς να επισκεφθούμε καμία άλλη σελίδα μπαίνουμε στη σελίδα του Google.gr.

google Αλλαγή τοποθεσίας

Κάνουμε την αναζήτηση μας και επιλέγουμε «Αλλαγή τοποθεσίας» αν θέλουμε να δούμε τα αποτελέσματα μιας διαφορετικής περιοχής από αυτή που βρισκόμαστε (εικ.2).

Πώς βλέπουμε τα αποτελέσματα όπως οι χρήστες σε άλλες Χώρες:

Η Google για κάθε χώρα χρησιμοποιεί ειδικά προσαρμοσμένη μηχανή αναζήτησης. Πχ. για την Γαλλία το google.fr για την Γερμανία το google.de, την Αυστραλία google.com.au τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής google.com.

Όταν θέλουμε να δούμε τα ακριβή αποτελέσματα που βλέπουν οι χρήστες σε μία χώρα πχ. την Αυστραλία πολλές δεν αρκεί να πληκτρολογήσουμε www.google.com.au και να κάνουμε αναζήτηση. Το google.com μπορούμε να το επιλέξουμε κάνοντας κλικ στο Google.com που βρίσκεται στην κάτω πλευρά του ευρετηρίου της Google.

Το πιθανότερο αν απλά πληκτρολογήσουμε google.com και κάνουμε μία αναζήτηση πχ «Design magazine» να μας εμφανίσει ανάμικτα αποτελέσματα Ελλάδας (google.gr) και Αμερικής (google.com) (εικ.3).

Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι αντί του www.google.com να πληκτρολογήσουμε www.google.com/ncr και έπειτα να πραγματοποιήσουμε την αναζήτηση που θέλουμε. Η επέκταση NCR σημαίνει No Country Redirect και με αυτόν τον τρόπο βλέπουμε τα «σωστά» αποτελέσματα της χώρας που θέλουμε (εικ.4).